2010-04-30 13:56:43• hírek • Szatmár.ro

Új szabályok

Várhatóan május 15-től írhatják fel az új rendelkezések alapján a betegszabadságot az orvosok - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Cseke Attila egészségügyi miniszter. Emlékeztetett: április 26-án megjelent a Hivatalos Közlönyben a vonatkozó sürgősségi kormányrendelet, és elkészült az alkalmazási normákat tartalmazó miniszteri rendelet is. Annak megjelenése után válnak véglegessé az új szabályok.

- Amint az várható volt, idén is tovább emelkedett a betegszabadságokra költött összeg. Míg 2009 első negyedévében 220 millió lejt költöttünk erre, idén a hasonló időszakban már 255 millió lejt kifizettek a betegállományban lévőknek - magyarázta a miniszter bukaresti sajtótájékoztatóján. Vannak megyék, ahol a betegnapok aránya 20-30 százalékkal emelkedett (például Iasi, Neamt, Bihar, Szilágy, Valcea megyében), de Konstanca megyében 50% a növekedés. A legkirívóbb esetek közül megemlíteném azt a pácienst, aki 71 napot töltött betegállományban, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Öt különböző diagnózis miatt hat beteglapot állítottak ki neki.

Infobox
h

A jogszabály-módosítás nem vonatkozik a krónikus betegségekre, mint a tuberkulózis, a neopláziás vagy AIDS-es esetekre, a veszélyeztetet terhességekre, a szülés előtti és utáni szabadságra, a beteg gyerekek gondozására.


h

Mivel a betegállomány első öt napját a munkaadó fizeti, ez a munkáltató összesen 47 betegnapot volt kénytelen kifizetni ennek az alkalmazottnak. Igy nem csodálom, hogy a munkaadók nagyobb része támogatja a kezdeményezésünket - fogalmazott Cseke Attila.

A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet: a módosítások között szerepel, hogy a betegnek ezentúl nyilatkoznia kell arról, hol található meg a betegszabadság ideje alatt, és ez ellenőrizhető is. Amennyiben a munkaadó vagy az egészségügyi biztosító által kiküldött ellenőrzés során nem találják otthon a beteget, másnaptól nem fizetik tovább a szabadságot.

2009-ben országszerte kb. 2,7 millió beteglapot adtak ki az alig több mint ötmillió hazai munkavállalónak, az Egységes Egészségbiztosítási Alapnak 6%-át (mintegy 923 millió lejt) betegszabadságok kifizetésére költötték. 2006-ban ez az összeg mintegy 482 millió lej volt. Egyes megyékben három év alatt négyszeresre növekedett a kiadott beteglapok száma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: